luni, 27 mai 2013

Oz, The Great and The Powerfull (8)

Vreau sa incep prin a da o definite: Prequel: Opera literala, dramatica sau cinematica a carui poveste precede lucarea anterioara. Cu alte cuvinte, un prequel este lansat ca si spin-off (Daca vreti) care construieste un backstory al respectivei lucrari. Fie ca e film sau carte. La fel e cazul si cu Oz the Great and Powerful. Vreau sa subliniez acest aspect, pentru ca am observat ca foarte, foarte multa lume nu a inteles asta, si e trist, pentru ca lasa un gust amar daca nu privesti acest film cum trebuie.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l mentionez e ca acesta este un film pentru copii. E un aspect foarte important. Daca vrei sa vezi un film cu actiune, sange, macel si injuraturi, nu te uita la Oz. Nu o sa-ti placa. Nu o sa vezi o buca, si nici nu o sa vezi mate imprastiate pe pereti. Iar oamenii nici macar un du-te dracu nu zic. Este un film de Audienta Generala si, intr-un stil perfect Disney se intoarce, intr-un fel, la filmele pentru copii cu care ne-a obisnuit deja.

Acestea fiind spuse, vreau sa prezint un pic noua structura(Nu ca tot blogul n-ar fi nou)  pe care voi nota filmele. O sa impart in felul urmator analiza: Regie/Realizare, Scenariu, Actori, Sunet/Soundtrack, Efecte Speciale (Sau in cazul unui film gen Sunset Limited, ce nu are efecte, voi vorbi despre impactul filmului asupra publicului.) Pentru  fiecare segment voi da 0, 1 sau 2 puncte. Daca un film este genial, si primeste puncte pe toate 5 sectiunile, ia 10, so on and so forth. Cred ca e destul de simplu de urmarit, are logica si sens si sper sa va ajute sa va decideti ce film vreti sa urmariti.



  • Regie/Realizare (2): Simt nevoia sa spun doua lucruri. Sam Reimi e unul din regizorii mei preferati, mai ales ca daca e ceva ce stie sa faca, that’s fantasy movies. He’s amazing at it. Si se aseaza perfect pe Oz. Ofera niste vizualuri si niste imagini geniale. Nu cred ca ar fi fost altcineva mai bun pentru pozitia asta, stie clar sa lucreze pe tema asta. I really hate the fact he dropped Warcraft the Movie to do this, dar deh, pe de alta parte la cum stie Blizzard sa lucreze, mai dureaza 5 ani pana vedem filmul, si are toate sansele sa se reapuce de proiect. Dar, revenind la film, he nails it. Are tot ce te astepti sa vezi, culori exceptionale, nu am mai vazut asa ceva de ani de zile. Jocurile de camera sunt iarasi exceptional facute, cat despre partea alb-negru, cred ca a fost un fine touch de efect, si nu pot sa zic decat ca ia 2 puncte la capitolul regie.

  • Scenariu (2): Superb, simplu, moral. Perfect pentru un film tintit catre copii. Merge la suflet, din multe, multe puncte de vedere. Personajele au crestere si schimbari majore pe parcursul filmului, chiar schimbari ce nu par trase de par, in ambele directii. Si chiar daca sfarsitul este previzibil (Si e normal pentru un prequel, ca doar nu murea Oz, la cine mai mergea Dorothy in carte?) la sfarsit pune accente si termina pe cateva lectii de viata ce dau filmului o valoare absoluta. E un film la care e bine sa-ti duci copiii, e fun, e amuzant pe alocuri, dar ii poate invata cate ceva despre asumarea responsabilitatilor si despre cat rau poate face inselaciunea. Also, imi plac spin off-urile si, iarasi, e o viziune fresh asupra unei povesti vechi si imi place sa vad asa ceva mai des pe marile ecrane. Motiv pentru care primeste 2 puncte pe segmentul asta.

  • Actori (1): O distributie interesanta, care-si face treaba. Nu pot spune ca au jucat de Oscar, dar e foarte ok. Ma bucur sa vad ca Mila Kunis acepta roluri care o arata intr-o maniera negativa, si care chiar implica ceva schimbare de aspect fizic, si nu pot decat sa respect asta la un actor ce a ajuns la acel nivel de mediatizare si popularitate. James Franco nails it, e exact ce trebuie pentru acest gen de film, si nu inteleg care e trip-ul cu Johnny Depp. In primul rand, eu unul, m-am saturat de retata clasica pe care o tot vad de… ani de zile. Regie Tim Burton, cast Depp si Helena Bohem Carter. Iar dupa ultima aparitie cu Alice in Wonderland, care daca ma intrebi a fost un remake la Tideland si American’s MeGee’s Alice, mai ales Alice’s Madness, chiar pot sa zic ca stilul sumbru si semi-macabru a lui Burton m-a obosit. Too much too often. Nu zic ca sunt proaste, dar zic ca sunt satul, mai trebuie si altceva. Revenind la Oz, ma bucur sa-l vad pe Zach Braff intr-un film de cinema, merita sa faca saltul, chiar daca o sa ramana JD pentru mult timp de aici incolo, si ma bucur sa vad ca Raimi a reinceput colaborarea cu frate’su (Ted Raimi) si cu Bruce Campbell, si daca tot suntem la filme facute de Raimi cu Campbell, nu am vazut inca Evil Dead, dar nu am asteptari prea mari pentru un remake la care nici unul din oamenii care l-au facut celebru nu lucreaza sau nu sunt partasi. Pe final, dau 1 pentru actori si jocul lor.


  • Sunet (1): Nu pot spune foarte multe la capitolul soundtrack, nu am fost impresionat. Tin minte ca erau ceva melodii pe ici, pe colo, nimic memorabil. Nimic sa ma faca sa caut pe YouTube, si in alte zone nici nu am realizat ca exista soundtrack, dar, macar l-am observat , spre deosebire de alte filme. 1 punct aici.


  • Efecte (2): Geniale. Create sub ochiul atent a lui Sam Reimi reies niste efecte sublime. Sunt destul de sigur ca o sa aiba cel putin o nominalizare la Oscar cu filmul asta, poate la regie, dar sigur la efecte. Eu personal am vazut filmul in HD acasa, dar se vedea clar ca filmul a fost facut pentru 3D, asa ca recomand sa luati copiii, nepotii sau verisorii mai mici si sa faceti un drum pana la cinema sa-l vedeti. Nu veti regreta. 


So, to wrap it up. Nota 8. Un film bunicel spre bun, il recomand ca un film de weekend de vazut in familie. Kids will have fun with it, iar cei mai mari pot sa treaca printr-un mic reminder despre cum era cand erau ei copii. Un film usor de digerat dupa o saptamana de munca si pot fi doua ore petrecute cu un zambet pe buze si o amintire placuta. Ce trebuie totusi sa subliniez din nou sunt urmatoarele. E film pentru copii, asa ca nu va asteptati la altceva. Si e un prequel, deci nu va asteptati sa o vedeti pe Dorothy in vreo scena. Daca puteti trece peste aceste doua aspecte, e perfect, veti savura filmul. Daca nu, nu. Si nu va ganditi cat de bun ar fi fost Depp aici, ca nu ar fi fost. Ar fi fost obositor. Si fara gust. Sau mai bine zis, cu acelasi gust. De care m-am saturat. Rau. E ca si cum ai manca exclusiv pizza un an de zile… Mai ai chef si de o supa. Si cam asta e Oz, o supa, ce arata bine. Si are de toate. Si e buna. It just hits the spot.

Sper ca nu v-am plictisit, si sper sa va ajut sa va hotarati pe filmul serii dumneavoastra. In filnal, va las cu trailer-ul filmului si va urez vizionare placuta!



Ne poti gasi pe:
Twitter: http://bit.ly/10bSnVc
Facebook: http://on.fb.me/13DRPeJ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu